söndag 18 mars 2012

Ogräs eller tillgång


Det kan tyckas svårt att bli upphetsad över en växt som kallas för "brännässla." Många människor känner till örten som ett irriterande trädgårdsogräs, eller en farlig växt att undvika. Andra har varnat för nässelbestånden, eftersom det ger en ganska svidande bett när det kommer i kontakt med huden. Och även om det är sant ska du ska ta hand om dom, det handlar om nässlor i din odling/trädgård, jag hoppas kunna ändra din inställning till nässlan när du nu snart vet mer om de otroligt kraftfulla effekter som denna ört har på många system i kroppen, ändra din syn och inställning och första motvilja till detta potenta lilla ogräs .

Under våren kan detta "under ogräs" komma upp i massiva dungar, särskilt på platser som ger de exakta villkoren som nässlorna trivs på: en semi-skuggig plats i någon rik jord. I hundratals år har många kulturer från hela världen har valt att svälja nässlor som en energi-tonic.
Men vad vet dessa gamla kulturer om nässlor som vi inte vet? Traditionella utövare av naturmedicin verkar ha intuitivt vetat att nässlor är en utmärkt källa av järn, protein och andra viktiga mineraler för en sund hälsa.

Både teer och tinkturer, har traditionella utövare av örtmedicin använt med nässlor för att göra ögonen ljusare, håret glansigare, och blodet rent och potent. Nässlor används också för att öka styrkan och längden av hår i skönhetsprodukter. Faktum är att vissa örtmedicinare svär på dom organiska nässlornas förmåga att faktiskt stimulera hårtillväxt hos skalliga män! ¹

Det är också ett välkänt faktum att dricka nässlor kan bidra till att förbättra hy, som gör den tydligare och friskare. Du kan använda nässlor i en te eller tinktur form, men det kan också användas i köket som en ätbar och god grönsak. Du kan laga mat med nässlor på samma sätt som en mörk lummiga gröna örter. Med en 10 procent proteinhalt, nässlor är en underbar tillsats till såser, bakade rätter eller sallader.

Historia kring nässel blad

Källa
Nässlor eller Urtica dioica, kommer från det latinska rot-ordet "uro," som betyder "jag bränner." Detta är sannolikt en direkt hänvisning till den känslan som kommer när man tar i dom. Nässlor har små små hårstrån på sina blad, och dessa hårstrån lämna en svidande rest som påverkar människors hud.

Idag hittas nässlor växande i hela världen - på grund av våra nyfunna förmåga att odla växter i kontrollerade miljöer - den växer naturligt i de mer tempererade områden. Och även om det växer mycket väl i USA, är nässlor inte naturliga i Nordamerika, de fördes dit från England, av John Josselyn.

I hundratals år har roten och blad av denna växt ofta används som en medicinalväxt, en frisk grönsak som livsmedel, samt en tuff material för att tillverka kläder. De gamla grekerna använde växten för en mängd vardagliga sjukdomar såsom artrit, besvärlig hosta, tuberkulos, och som en hår-tillväxt tonic. ² ³

De positiva hälsoeffekterna av nässlelblad

De kända fördelarna med ekologiska nässelblad är omfattande, eftersom denna växt har verkligen använts i århundraden. För närvarande finns det flera välkända, väldokumenterade fördelarna med ekologisk nässlor, exempelvis:

Tonic för kvinnor, särskilt för unga kvinnor som börjar menstruation och äldre kvinnor i klimakteriet.

Kan hjälpa kroppen i avgiftning av kemikalier och tungmetaller

Bidrar till att minska vattenretention, och är särskilt användbart för PMS och menstruation, i tillstånd där det är kraftig menstruation hos kvinnor.

Hjälper till att stimulera mjölk produktion och ökar energin efter förlossningen.

Naturlig testosteron booster som hjälper till i ökad vitalitet hos män.

Diuretikum som ökar urinsyra sekretion, medan det på samma gång, minskar nattliga bestyr till badrummet. Perfekt för urin problem och sängvätnings problem.

Steroler, en komponent av nässlor, minskar aktiviteten av DHT, en typ av testosteron, vilket påverkar prostatan.

Anti-inflammatoriska kapacitet att verka för att hjälpa många av de symtom relaterade till artrit. De robusta mängder bor och kisel mineraler minska smärta av osteoartrit, tendinit, bursit, reumatoid artrit och gikt. Bladen kan göras till en pasta som kan smörjas direkt på smärtsamma områden av huden för tillstånd såsom reumatoid artrit.

Anti-blödning egenskaper för inre blödningar, liksom små skärsår och sår.

Anti-astma för både bronkial-och astmatiska problem och hjälper till att rensa trånga bronkiter och nasala passager.

Magnesiumkomponenter påverkar smärtan av fibromyalgi.

Innehåller naturliga antihistaminer. Underbart för hösnuva och allergier.

Naturlig njure och binjure-körtel tonic, som rensar renings organen.

Kraftfull smärtstillande


Källa

Naturliga föreningar i Nässlel Blad
Även om det har funnits en del debatter när det gäller de aktiva föreningarna i nässlornas blad, så tror forskarna att växten i huvudsak består av komplexa sockerarter, som kallas polysackarider samt lektiner. De anti-inflammatoriska egenskaper tros komma från prostaglandiner.

Aktiva beståndsdelar i nässlelblad är höga nivåer av protein, kalcium, fosfor, järn, magnesium och beta-karoten. Örten innehar även höga mängder av vitamin A, C, D och B-komplex. Bladen innehåller histamin, vilket orsakar den distinkta brännande känsla, såväl som steroler, bor och kisel-föreningar.

Odlingen av Nässelblad

Nässlor växer bäst i ett tempererad miljö med delvis skugga och mineralrika jord.  Växtbladen samlas in med hjälp gummihandskar för att skydda huden från att bränna sig.
Sax eller skära kan vara ett bra hjälpmedel om man ska skörda mycket.

Den mest användbara del av plantan är de mindre, yngre blad, som du kan plocka från toppen av stjälken. Den bästa tiden för skörd nässlor är under våren, innan växten börjar blomma. Under denna tid är bladen på topp i sin närande kapacitet.Före midsommar. Sen kan dom nya utväxterna skördas om och om igen tills hösten kommer.

Biverkningar eller kontraindikationer med att använda Nässelblad.
Rådgör med en sjukvårdspersonal innan du tar organisk nässlelblad om du samtidigt behandlas med läkemedel. Vissa läkemedel kan interagera negativt med växten.

Dessutom är det den tidigare nämnda brännande känsla, den mest uppenbara biverkningen att vara medveten om när man hanterar nässelblad. Om man bränner sig så kan det orsaka röda utslag, som kan lindras genom att gnugga saften av nässlorna på bränningen, utslagen är inte farliga men nog så obehagliga. På grund av avgiftnings verkan kan nässlorna orsaka milda mag reaktioner hos vissa personer. Bladen anses säker för kvinnor som är gravida eller ammar.

REFERENSER:


Brown D, Austin S, Reichert R. Benign Prostatic Hyperplasia and Prostate Cancer Prevention. Seattle: NPRC, 1997, 9–10.

Mittman P. Randomized, double-blind study of freeze-dried Urtica dioica in the treatment of allergic rhinitis.Planta Med 1990;56:44–7.

Randall C, Meethan K, Randall H, Dobbs F. Nettle sting of Urtica dioica for joint pain--an exploratory study of this complementary therapy. Compl Ther Med 1999;7:126–31.

Blumenthal M, Busse WR, Goldberg A, et al. (eds). The Complete Commission E Monographs: Therapeutic Guide to Herbal Medicines. Boston, MA: Integrative Medicine Communications, 1998, 216–7.

Vontobel H, Herzog R, Rutishauser G, Kres H. Results of a double-blind study on the effectiveness of ERU (extractum radicis urticae) capsules in conservative treatment of benign prostatic hyperplasia. Urologe 1985;24:49–51 [in German].

Obertreis B, Giller K, Teucher T, et al. Antiphlogistic effects of Urtica dioica folia extract in comparison to caffeic malic acid. Arzneimittelforschung 1996;46:52–6.

Hirano T, Homma M, Oka K. Effects of stinging nettle root extracts and their steroidal components on the Na+,K+-ATPase of the benign prostatic hyperplasia. Planta Med 1994;60:30–3.

Recept

Nässel soppa till 2 personer

Färska blad ca 1 liter eller torkade 2.5-3 dl

2 gula lökar eller 1 purjo

2 skalade potatis gärna mjölig sort

6 dl vatten

2 dl grädde

1/2 tsk svartpeppar

1/2 tsk himalaya salt


Skala och tärna potatisen lägg den i vattnet sätt på värmen.
Potatisen ska koka sönder.
Hacka ner nässlorna lägg i dom, ta bort eventuella grova stjälkar.
Hacka löken och i med den.
I med salt och peppar

Låt koka sakta ca 20 minuter häll i grädden

Till brukar jag ha ett kokt ägg som läggs i soppan.

Nässel te

Lägg nässlorna i kärlet häll på med vatten så dom täcks.
Koka upp vattnet, ta av kastrullen/tekannan så fort det börjar koka, låt stå 10 min.
Sila bort växterna och drick!

Omelett på mitt vis till 2 pers

4 ägg
1 tomat
1 tsk majs mjöl
1/2 dl vatten
1 lök valfi sort
3 msk kantareller torkade mixade till småbitar från skogen
2 msk smör
1/2 dl torkade sönder smulade nässlor
2 kryddmått mald svartpeppar
1 nypa himalaya salt el havssalt

hacka och stek löken i smör till den är som du vill ha den.
Klyfta upp tomaten i småbitat häll i pannan.
Häll i vatten , kantareller och nässlor och kryddor

Vispa ihop äggen och majs mjölet

Ta pannan från plattan rör ihop allt till en röra ställ tillbaka på plattan

Maten är klar när äggen koagulerat.

Torkade nässlor kan man ta en matsked i alla sorter rätter.
I bröd fungerar det bra med eller i ex pannkakor mm


Nässlor till odlingen

Ja förutom att man bör äta nässlor så är dom ovärderliga och ersätter NPK gödsel dels med sin näring med även med det biologiska tillskott som man sen ger JORDEN.

Jag har i många år gjort växt extrakt av nässlor.
Det blir ett koncentrat som jag blandar med vatten och sen häller på det jag odlar.

Egen näringslösning är lätt att göra.

Fyll en behållare med nässlor häll på vatten ! Ställ den på skuggig plats.
Rör runt VARJE DAG efter ca 7-10 (beroende på vädret) dagar är det klart sila bort växterna.
Lösningen blandar jag ca 3 dl nässel lösning till 10 liter vatten.
Jag har gett detta till mycket krävande växter med mycket gott resultat.
Lösningen innehåller inte bara närings ämnen den innehåller aktiva micro organismer som är livs viktiga för att vi ska få en sund välbalaserad mat i slutänden.


Nässlor är utmårkta att lägga uppe på odlingarna som gröngödsling.
OBS inte blommande exemplar det ska skördas innan dom går i blom exempelvis den till växt från det man skördat innan till matbordet.

Nässlor är ovärderiga ta hand om dom.

Bäst av allt DET ÄR GRATIS,  LOKALT, EKOLOGISKT, MILJÖ SMART,ENERGI SMART och ingen behöver bli förgiftad vid framställningen, ingen transport, inga kostnader.inga miljö gifter mm
Dom  sköter dessutom sig själv.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar