torsdag 26 april 2012

Odla potatis i halm

Ja nu ska vi odla potatis !
Idealt om man ska odla potatis i halm är om man lägger ut halmen redan på hösten.
Men om det inte blev av så kan man göra det på våren innan väntat regn.

Vad man behöver är en markyta, halm och potatis och regn.

Halmen kan vara av sämre kvalitet dvs sån halm som börjat damma som det kanske kom regn på och det blev undermånig halm för känsliga djur som hästar och kaniner.

Halmen rullas ut om det är rundbal och i småbal så läggs den ut i kakor.!
Det ska bli ett 10 cm tjockt lager när man står på den och den är ihop pressad.


Halmen läggs direkt på gräset, kvickroten och annat otyg.

Det här är ett sätt att kväva svåra ogräs.

Vill man vara riktigt ordentlig så lägger man wellpapp under halmen endel använder tidningar men jag vill inte ha tidningar i min jord då, trycksvärtan innehåller så mycket gifter och jag vill inte tillsätta det i min odlingsjord.
Vi vandrar redan i en värld av gifter så det finns ingen orsak att tillsätta några och jag tror inte microlivet mår bra av dom heller... ren logic. Ingen professors avhandling.

Halmen fördelas jämnt så det inte blir håligheter.Sen är det bara att vänta på regnet och köpa in potatis.

Fortsätting följer....

4 kommentarer:

 1. Hur gick det att odla i halm? Nyfiken på resultatet. Funderar på att göra det själv nästa år.

  Förgrodde ni potatisen? Vilken sort hade ni? Och vad tror ni är bäst, att lägga på potatisen först och sen halmen, eller trycka ner potatisen i halmen efteråt?

  Hälsningar,
  Sofia
  taleryd.blogspot.com

  SvaraRadera
 2. Hej Sofia, ja vi förgroddade potatisen men man behöver inte göra det heller men man får ju snabbare skörd och vi var sena med det mesta.
  Min kära sambo avled den 31 maj efter en hjärt attack.
  Jag har flyttat och det blir nya bilder här snart denna gång blir halmen utlaggd på hösten och jag kommer att lägga kartong i botten.
  Potatisarna skördade jag förra månaden .. dom tål ju kyla till en viss del när dom ligger i halm så man behöver inte ha så bråttom.

  Sorten var Asterix.

  Det var 8 år sen jag odlade potatis i halm första gången och det bästa är att lägga ut halmen på hösten och sätta ner potatisen på våren.

  Det blir fuktigt och fint i botten och micro organismerna är då fullt aktiva när man placerar potatisarna där sen på våren.

  Potatisarna blev fina men jag hade besök av möss i bädden =/ detta år, så det kan ha sina nackdelar med att vänta med upptagningen, obs endast lokala angrepp.

  För övrigt så har jag haft mycket lite sjukdommar och angrepp på potäterna genom åren.

  Hälsn Maria

  SvaraRadera
 3. Hej. Kul att se nån annan som odlat potatis under halm. Får jag lov att visa din bild på en odlingskurs jag har för studenter? Glömde själv att fota när jag odlade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken skola och utbildning ?
   Jag kanske har andra bilder, är lite kluven med dessa då mannen på bilden avled en månad senare. Jag fotograferar mycket, samlar material till en kommande bok.

   Radera